Ik en waarschijnlijk nog heel veel mensen met mij, slapen niet genoeg. En dan heb ik het niet over het feit dat je genoeg slaap krijgt, maar over de werkelijke rust die je lichaam nodig heeft. Vooral wanneer je serieus bezig bent met (kracht)training is rust essentieel voor het herstel van je spieren.

Want in de rust geeft je lichaam een bepaald hormoon af namelijk het hypofyse hormoon. Tijdens het herstelproces in rust herstelt het lichaam de ‘schade’ die je gemaakt hebt tijdens het sporten. Want tijdens het trainen, vooral wanneer je krachttrainingen doet, beschadig je je spieren. Er ontstaan kleine scheurtjes in je spieren en tijdens het herstelproces worden deze weer aangevuld door eiwitten. Daarom is het ook zó belangrijk om genoeg eiwitten te eten om dit proces te ondersteunen.

Het is wel afhankelijk van hoeveel en hoe zwaar je traint, maar wanneer je een optimale rust wilt kun je het best 8 uur per nacht slapen. En houd rekening dat je niet je spieren ‘overtraint’. Het is prima als je iedere dag in de sportschool staat, maar train dan zeker niet twee dagen achter elkaar dezelfde spiergroep. Je spieren hebben minimaal 48 uur rust nodig om zich optimaal te herstellen. Mocht je hier geen rekening mee houden dan kun je het tegenovergestelde effect bereiken en dat is niet handig!

Verstandig is om iedere andere dag te trainen, zodat je gehele lichaam zich kan herstellen. Probeer na je training ook een uur rust te houden. Ga lekker douchen en met een bak kwark of wheyshake op de bank zitten. Want; je lichaam moet na de training tot rust komen waardoor het stopt met aanmaken van het cortisol hormoon. Cortisol is het zogenaamde stresshormoon. Je lichaam ervaart een training alszijnde stress waardoor het cortisol aanmaakt (en spieren afbreekt). Door rust te nemen doorbreek je dit patroon[1]

Dus rust, genoeg eiwitten en voldoende slaap zijn drie zaken die jou gaan helpen om sneller een top lichaam te creëren. Luister ook naar je lichaam en ga niet verder dan je kunt. Grenzen verleggen is prima, maar overdrijf het niet.

 

Bron uitlichtende foto